Primers viatges amb cotxe

Triar la primera cadira de cotxe

Si hi ha un producte imprescindible en la llista de naixement és, sens dubte, el sistema de retenció infantil per al cotxe, que necessitarem per a poder tornar de l’hospital si tenim pensat fer el viatge de tornada a casa en automòbil.


Una criatura mai serà tan vulnerable com en els seus primers dies de vida, per la qual cosa és molt important prestar especial atenció a l’elecció de la seua primera cadira de cotxe.

Actualment, podem comprar cadires homologades baix dues normatives: la ECE R44/04, que classifica els dispositius per grups de pes, o la més recent ECE R129 (i-Size), que classifica les cadires en funció de l’alçada. Les dues són plenament vàlides a Europa i ho continuaran sent durant molts anys.

Per a un nounat, la nostra recomanació es limita a dos tipus de sistemes de retenció infantil (SRI): els portabebés i les cadires fixes per al cotxe.

El portabebés, l’opció portàtil

La compra, o no, del porta bebé sol estar condicionada per l’elecció del cotxet, els portabebés, també coneguts com a grup 0+, només s’orienten a contramarxa i són aptes des del naixement fins als 12-15 mesos.

Un dels seus majors avantatges és que es poden instal·lar i desinstal·lar en el cotxe sense despertar al bebé, podent acoblar-se també a una cadira de passeig compatible.

Habitualment els grups 0+ es poden instal·lar amb una base Isofix o directament amb el cinturó de tres punts (sense la base).

En qualsevol cas recordem que la recomanació per al passeig en els primers mesos sempre és usar el cabàs.

Cadira fixa per al cotxe

L’opció més habitual és adquirir un duo o cotxet de dues peces, cadira de passeig + cabàs, i una cadira de cotxe que quede fixa en el vehicle, prescindint del portabebés.

Aquestes cadires tenen l’avantatge que només s’han d’instal·lar una vegada i solen ser aptes des del naixement fins aproximadament els quatre anys.


S’instal·len amb Isofix i peu de suport, la nova normativa ECE R129 (i-Size), permet anar a contramarxa (la manera més segura de viatjar) des dels 40 cm fins als 105 cm d’alçada o 18 kg de pes (el que abans succeïsca). En girar 360º, opcionalment es pot orientar de cara a la marxa des dels 76 cm i 15 mesos d’edat fins als 105 cm o 18 kg. A més, si girem la cadira 90°, podrem col·locar i cordar al nen amb major facilitat des de la porta oberta del cotxe.

En tractar-se d’una cadira i-Size, és directament compatible amb els seients de cotxe homologats com a i-Size. Si no comptem amb seients i-Size, s’haurà de comprovar la compatibilitat en el llistat que sol oferir la marca.